Esimene baasvõte talivilja kevadiseks turgutamiseks on muidugi mullakaudne väetamine graanuliga või vedela lämmastikväetisega. Graanulväetiste lennutamine on aktiivselt kõikjal Eestis käimas, vedelväetiste kasutamiseks on ilmad heitlikud ja õiget aega on keeruline leida.

Väetamine käib aktiivselt kogu Eestis

Taimede lehekaudseks turgutamiseks on võimalik kasutada mitmesuguseid amiinohappeid, stimulaatoreid, väetiselahuseid, leheväetisi… Eks see, mis parasjagu taimede turgutamiseks pritsipaaki panekuks sobilikuks peetakse, on usu küsimus ja katsetuste-kogemuste tulemusel tehtud otsus. Selles osas õiget-valet valikut pole, lihtsalt tuleks arvestada, et paagisegu liiga keeruline ei saaks.

Lehekaudse turgutamise osas kehtib praegu vägagi ütlus: tark ei torma, loll jääb alati hiljaks. Üldjuhul on pritsimisteks praegu liiga vara – teravilja- ja rapsitaimed on hakanud küll aktiivsemalt elavnema, uusi juureotsakesi on teraviljal kenasti arenenud ja ka rapsil tekkima hakanud. Sellegipoolest ei saa täna öelda, et talivili on täielikult valmis pritsimisteks. Veelgi enam, ööpäevased temperatuurid on väga vahelduvad ja kõikuvad ning öökülmaoht on jätkuvalt igal ööl.

Valged juureotsakesed on märk taimede elavnemisest, kuid pritsimistega pole tarvis kiirustada

Kui on põlde, kus taimik tõesti tundub sellises seisus, et võiks ja hirmsasti tahaks lähiajal turgutuseks pritsima minna, siis väga oluline on tähele panna, missugune on ilmaennustus järgnevaks ööks/öödeks. Kindlasti ei tohi pritsima minna vahetult enne öökülmaohtu! Arvestada tuleks, et näiteks talioder on eriti külmaõrn ning kui vahetult enne külma see liigselt “üles turgutada”, võib see külmakahjustuse tekkimiseks soodustavaks faktoriks osutuda.

Talioder on kõige külmaõrnem nii talvel kui ka kevadel

Taliraps, talinisu ja rukis on ehk ses osas natuke vastupidavamad, aga sellegipoolest enne tasuks vaadata ilmaennustust ja põllule otsa, kas ta tõesti on selleks kõigeks valmis.

NB! Kui pritsipaaki läheb turgutavatele ainetele lisaks teravilja võrsumist soodustav kasvuregulaator, ei tohiks mitte mingil juhul pritsimisele järgnevatel öödel miinuskraade esineda!

Põllud on liiga ilusad, et neid kohe liigse kiirustamise ja pritsimistega rikkuma hakata. Liiga vara tehes on kergem variant see, et paagisegu lihtsalt ei toimi täiel määral, kuid hullem on see, kui kohe kevadise kasvu alguses taimi kahjustatakse.

Taliviljapõllud teevad üldiselt palju rõõmu