Praegu on põldudel käimas korraga kõik tööd – taliviljade väetamine, külvide ettevalmistus ja suviviljade külv, herbitsiidide ja “vitamiinide”-leheväetiste pritsimine taliviljapõldudel, herne- ja oapõldude umbrohutõrje, lootmine, et kohe hakkab vihma sadama… Pikk nimekiri juba käimasolevast, aga nüüd tuleb fookusesse võtta ka talirapside putukatõrje ja kasvu reguleerimine.

Soojad ilmad, mis kostitavad päevaste temperatuuridega isegi kuni 20 soojakraadini, meeldivad ka kahjurputukatele. Juba on talirapsipõldudel kohatud soovimatuid külalisi – varre-peitkärsakaid ja hiilamardikaid. Tasub põldusid tähelepanelikult kontrollida, ent kui juba mitmel taimel ja mitmetes põllu osades kahjurid otsa vaatavad, tuleb tõrje plaani võtta.

Hiilamardikad leiavad ka sügavalt leheroseti seest õiepungad üles

Kui põllule seiret minna tegema, siis soovitus on selga panna kollaka tooniga särk – need kahjurid armastavad kollast värvi, mis neile rapsiõisi meenutab ja nad lendavad särgi peale kohale. See pole nali, vaid reaalne soovitus. Teine variant on põllule paigutada kollased püüniskausid või liimpüünised ning nendega kahjurite arvukust jälgida.

Kollane värv meelitab varre-peitkärsakaid ja hiilamardikaid

Kuigi soojade ilmadega on taliraps kasvuhoo sisse saanud, on taimed paljudel põldudel praegu pigem uusi lehti kasvatanud ja laiusesse kasvanud. Õied on hakanud vaikselt rosetist ülespoole kerkima ja kohe-kohe saab raps pikkuskasvu kiire hoo sisse.

Talirapsipõldudel on talvekahjusid vähe ja põllud on üldiselt tiheda taimikuga. Nüüd, kui varsumine ehk siis pikkuskasv hoo sisse saab, tekib rapsitaimedel omavaheline konkurents ja püüdlus valguse poole. Just seepärast, et taimed lihtsalt pikkusesse ei veniks ja laialiharunemist ära ei unustaks, olekski vajalik taimede kasvu reguleerida.

Rapsipõldude taimik on tugev ja tihe

Kindel soovitus on rapsitaimede kasvu reguleerida pigem varem, kui hiljem. Taimede üldine pikkus 20-25 cm on juba selleks täiesti mõistlik aeg, sest kui jääda liiga pikalt ootama, on raps peagi juba põlvini, mis ilmselgelt on kasvu reguleerimiseks täiesti vale aeg ja läinud rong.

Samas on tekkinud praegu kahjurputukate tulekuga probleem, et raps pole veel väga pikkust visanud, aga kärsakad-mardikad juba jalutavad peal. Ehk jah paar päeva saab putukatõrjet edasi lükata ja rapsi kasvu oodata (raps kasvab soojaga silmnähtavalt), aga päris nädalajagu päevi ei tohiks putukatel head elu nautida lasta. 10-15 cm kõrgust rapsitaimikut ei oleks samuti väga hea kasvureguleerimisega häirima minna – võiks lasta ikka varsumisel alata enne, kui pikkuskasvu pidurdama minna.

10-15 cm kõrgune taim tahab veel pisut kasvada enne kasvu reguleerimist

Nokk kinni, saba lahti olukord, aga varre-peitkärsakas ja hiilamardikas on mõlemad piisavalt tugeva kahjustuse võimega, et kui neid põllul tõesti palju kohtab, tuleb kasvõi eraldi putukatõrje tiir ette võtta.