Viimased päevad on olnud ikka tõeliselt suvesoojad, temperatuurinäit on küündinud kohati 25-26 plusskraadini. Lisaks sellele on ka ööd olnud nii soojad, nagu on pigem kesksuvele omane. Imelik aprill meil sel aastal. Kõik on kuidagi liiga vara. Ja vihma meil ikka pole…

Soojus ja eriti viimased soojad ööd on pannud talirapsi nüüd pikkusesse kasvama – mida Eesti lõunapool, siis seda rohkem, põhjapool veel võtab hoogu. Aga tundub reaalselt, et kui hoo sisse saab, siis kasvab ööpäevaga mitmeid sentimeetreid. Seega, kui raps on saavutanud pikkuskasvu 20-25 cm, on täiesti õige aeg minna kasvu reguleerima. Tasub õiget hetke tabada, mitte hilineda. Pikkus 30-35 cm pole veel hilinemine, kuid põlvini rapsi enam kasvuregulaatoriga kinni ei hoia ja väga head mõju ei saavutata. Samas aga, ei ole vaja kiirustada kasvu reguleerimisega taimedel, mis on alles napilt 10-15 cm kõrged.

20 cm pikkuses rapsitaim on valmis kasvu reguleerimiseks

Hiilamardikaid ja varre-peitkärsakaid on põldudel kogu Eestis järjest rohkem märgatud ning paljudel põldudel on arvukus ka tõrjekriteeriumi ületanud. Hiilamardika tõrjekriteerium on 1-2 mardikat ühe taime kohta. Varre-peitkärsaka tõrjekriteerium on 1 mardikas kuue taime kohta. Hiilamardikaid on lihtsam loendada ja kohata, sest paiknevad nad õienuppudel ja toimetavad seal täiesti julgelt. Varre-peitkärsakas kukutab ohtu või liikumist märgates end taimedelt maha mullale ja püsib liikumatult. Ohtlikud on aga mõlemad putukad.

Hiilamardikapere maiustamas
30 sekundit peale püüniskausi paigaldamist on varre-peitkärsakas kohal

Kuidas ühildada mõistlikult kaks pritsimist? Sõltuvalt piirkonnast ja rapsi sordist on pikkuskasvu algus ja hoog mõneti erinev. Nii mõnelgi pool on küll veel põlde, kus rapsi kasv on ca 15 cm ja kahjurputukad taimedel on aktiivselt liikvel. Soovitus! kui putukaid pole massiliselt, siis on võimalik tööde optimeerimise eesmärgil päev-kaks oodata. Oodata seda, et raps kasvaks siiski piisavasse pikkusesse (vähemalt 20 cm), et korraga oleks võimalik teha nii kasvu reguleerimine kui ka kahjurite tõrje. Ühe-kahe päevaga ei ole hiilamardikate ja peitkärsakate kahjustus niivõrd meeletu, samas raps kasvab ööpäevaga palju. Arvestada võib nii, et kui põllule saabunud putukate arvukuse tipp on näiteks täna, siis tõrjega on täiesti võimalik päev-kaks oodata. Selle ajaga tuleb neid tegelasi kindlasti juurde.

Rüps on rapsist varasem ja juba pikkusesse kasvama läinud. Nii rapsi, kui ka rüpsi leherosetist väljunud õienupud ja uued juurde kasvanud taimeosad on heledama tooniga ja meelitavad kahjureid kohale. Tasub jälgida rüpsipõlde ja suurema tähelepanuga ka rüpsi läheduses asuvaid rapsipõlde!