Kevad tuletab aprilli viimastel päevadel ennast jahedate ööde ja öökülmadega meelde ning annab märku, et kuigi vahepeal oli juba väga palav, siis ega suvi pole veel käes. Maikuu alguse ilmaennustus näitab oluliselt jahedamaid päevaseid temperatuure ning hoiatab öökülmaohuga. Jälgige õhtust taevast, kui see on selge ja pilvitu, siis võib sel ööl reaalselt karta madalaid temperatuure ja külmust.

Öökülmad ja igasugune pritsimine on omavahel päris halb kombinatsioon, sest võib esiteks kultuurtaimedele väga palju kahju teha või teiseks, ei saavutata pooltki loodetud efektiivsusest.

Pritsimised, mis praegu või kohe lähiajal aktuaalsed on ja öökülmadega teraviljale või rapsile kõige rohkem ja hullemalt kahju teha võivad, on:

  1. taliteravilja võrsumist soodustavad kasvuregulaatorid ja kõrretugevdajad
  2. herbitsiidid, mis tõrjuvad teravilja seest kõrrelisi umbrohtusid
  3. vedel lämmastikväetis
  4. pritsimissegud paljude segupartneritega (herbitsiid, fungitsiid, leheväetised, kasvuregulaatorid ja nende erinevad kombinatsioonid)

Eelpool on välja toodud need pritsimised peale mida ei tohiks kindlasti samal ööl öökülma järgneda. Need on vaid osa hetkel käimasolevatest pritsimistest, mis võivad öökülmade lisamõjuga olla eriti karmi tulemusega, kuid iga pritsimist planeerides on praegu väga oluline jälgida pritsimisele järgnevaks ööks lubatavat temperatuuri. Näiteks pritsimised, nagu laialeheliste umbrohutõrje teraviljas või rapsis, rapsi kasvureguleerimine, leheväetiste kasutamine. Ilmselge on, et praegu pole ööd enam terve öö vältel miinuses, kuid igal juhul võib ka öösel saabuv paaritunnine külm peale pritsimist ohtlik olla.

Mis siis teha, kui pritsimine vajab tegemist? Peamine soovitus on valida pritsimise aega päevas nii, et see oleks tehtud pigem hilisel hommikul kuni pärastlõunani-varase õhtuni. Kui öösel on olnud öökülm, siis varahommikul on kõik taimed vähevastuvõtlikud mis iganes pritsimissegudele, seega ei saavutata soovitud mõju ja efektiivsust. Pärastlõunal peaks aga pritsimise lõpetama seepärast, et pärast pritsimist jääks piisavalt päevasooja aega, et pritsimissegu jõuaks taimedes korralikult imenduda ja laiali hajuda ning et taimed suudaksid veel soojemal ajal nö “antud olukorraga harjuda”. Iga pritsimine on teatud mõttes stress kultuurtaimele, seega parem on lasta taimedel toibuda enne, kui öökülmaga kaasneb järgmine stressimõjur.

Kui kahtled, siis ära tee! Ja nii ongi.