Taimehaiguste puhul kehtib kuldreegel – sõltuvalt haigusest kulub nakkumisest kuni nähtavate haigussümptomite ilmnemiseni umbkaudu nädal-kaks. Kui meenutada, et juba sügisel levisid taliteraviljal tasapisi jahukaste ja lehelaiksused ning nüüd kevad on pakkunud vahelduvalt kõikidele aastaaegadele sobivaid ilmastikutingimusi, siis pole ime, et nüüd järjest rohkem hakkab põllul teraviljal kohtama jahukastet ja lehelaiksusi. Eelmise nädala suvine soojus ja kuivus hoidsid veel haigusi tagasi, aga nüüd kiire langus öökülmadeni ning kõigi rõõmuks 2.mail kogu Eestisse saabunud vihm on haiguste levikule väga sobilikud tingimused.

Aitäh, päästev vihmasadu!

Jahukaste on praegu levinud peamiselt talinisul ning eriti varasemapoolsetel sortidel ning pruunlaiksuse ja võrklaiksuse ilminguid on leida taliodra põldudel. Ei saa välja tuua, et rohkem oleks haigused levinud lõuna pool, leide on olnud kõikjal Eestis. Jahukaste nakatab kõiki taliteravilju ja selle haiguse levikut soodustab kõrge õhuniiskus, temperatuurivahemik 10-15 kraadi, vihm ja tuul. Kuna täpselt sellised olud on saabunud ja ilmaennustust uskudes jätkuvad nüüd mõnda aega, siis jahukaste levik tõenäoliselt lähiajal laieneb. Kõikuvad ööpäevased temperatuurid ja öökülmadest tekitatud stressitingimused süvendavad kõikide haiguste kulgu.

Jahukaste talinisul
Lehelaiksuste täpid taliodral

Haiguste tõrje on alati efektiivseim, kui seda tehakse pisut ennetavalt või kohe pärast esimeste haigusnähtude avastamist, kuid lähipäevadel tundub, et igasugune pritsimine põldudel on küll välistatud. Pritsimine on ebaefektiivsem ja võib põhjustada kultuurile väga tugevat kahjustust, kui seda tehakse öökülmade perioodil. Kui ikka ööks lubatakse -3 kraadi, siis enne sellist ööd ei tohiks taimekaitsetöid teha. Paar päeva pritsimist edasi lükates ei juhtu veel midagi hullu.

Kõik taliteraviljad on eelnenud soojade ilmadega parema kasvuhoo kätte saanud: rukkil ja tritikalel on 1-2 kõrresõlme, talinisul ja taliodral võrsumise lõpp-kõrsumise algus. Kevadise kasvu alguses ja võrsumisfaasis on väga hea praktika teha fungitsiidide madalamate kulunormidega nö sügis-talviste haiguste tõrjet ehk T0 pritsimist. Selleks ajaks, kui nüüd ca nädala pärast paremad pritsimistingimused saabuvad, on taliteraviljad juba sellises kasvufaasis, et tuleks arvestada korraliku esimese haigustõrje (T1) tegemisega. See tähendab, et enam poleks mõistlik fungitsiidi kulunormis kokku hoida, et mitte lühikese aja pärast pettuda ja veelgi rohkem haigestunud taimikut leida. Eriti oluline on fungitsiidi korralik ja toimiv kulunorm siis, kui juba praegu on leida taimikus esimesi haigustunnuseid. Sest nagu taimehaiguste kuldreegel ütleb: selline taimik on juba varasemalt nakkunud. Haigusnähud on tagajärg, mitte põhjus.