Vihmad, suur õhuniiskus, hommikune kaste, temperatuuride kõikumine + samal ajal õitemerest kolletavad talirapsi põllud = suurenenud valgemädanikku nakatumise oht.

Viimasel ajal on ööd olnud paljudes kohtades üle Eesti toimekad, sest aktiivselt on käimas talirapsipõldudes valgemädaniku tõrje. Täna saab küll kindlalt väita, et valgemädaniku tõrje on sel aastal vajalik ja oluline kõigil põldudel. Ärge jätke seda tegemata, sest praegune kokkuhoid võib koristusajal päris suurt miinust (saagis ja rahas) tähendada.

Valgemädaniku ideaalne tõrjeaeg on rapsi täisõitsemise faas, kuid see ei tähenda, et pisut hilinedes tõrjel enam mõtet pole. Praegu on paljudel erinevate kultuuride pritsimise järjekord sassis ja tegemata töid on kuhjunud palju ning selle käigus on ka talirapsi valgemädaniku tõrje koguaeg edasi nihkunud. Siit soovitus, minge tegema esimesel võimalusel, mitte ärge jätke tõrjet üldse tegemata! Kui kroonlehed ongi juba nakkunud ja isegi nakatanud taime haigusesse, ei tähenda, et fungitsiid enam ei toimi – toimib küll ja paneb haiguse arengule piduri peale.

Õitsemise teine pool – osad õied on ära õitsenud, kõdraalgmed olemas

Valgemädaniku tõrjega koos sobib kenasti paagisegusse putukatõrjevahend kõdra-peitkärsakate tõrjeks, aga see peaks olema pritsipaagis ka kõik. Õitsemine on õrn periood, mida ei tohi segada ning õite viljumiseks ei tohi neid valede toimeainete ja samuti leheväetistega häirida.

Teiseks, kuna praegu on enamikel pritsitööde järjekord rohkem kui meetripikkune ja paralleelselt on käimas mitmed pritsimised, siis eriti tähelepanelik tuleb olla pritsi korraliku pesuga! Valede toodete jäägid pritsi seintel, poomis või pihustites võivad rapsile ikka väga haiget teha. Selleks valeks tooteks võib osutuda ka täiesti süütuna näiv toimeaine.

Samuti tasub ära mainimist, et kui tehakse pritsimisi mõne herbitsiidiga, mis on muidu küll registreeritud rapsil kasutamiseks, siis sellegipoolest enne õitsvasse rapsitaimikusse minekut tuleb teha pritsi pesu. Õitsemise ajal ei tohi rapsi õitele sattuda mitte ühtki sellist toimeainet, mis sellel hetkel sinna mõeldud pole.

Õitsvat taimikut ei tohi häirida toimeainetega, mis õitsemise ajal pritsimiseks pole mõeldud

Ja ei saa märkimata jätta ka meie head sõpra ilma. Jälgige, mis termomeeter öösel näitab, sest jätkuvalt on öine temperatuur vahest päris madal. Õitsvat taimikut ei tohiks pritsida, kui öösel lubatakse temperatuure alla +5.

Kindel reegel õitsva taimiku pritsimiseks: õitsvat taimikut tohib pritsida ajavahemikul 22:00-5:00. Selle vastu eksimine ei ole ühelgi juhul tolereeritav.