Tundub, et pisut jahedamad ja niiskemad olud on pannud aktiivsemalt liikvele nälkjad ja teod. Talirapsipõllud, eriti hilisemad külvid, võivad lähiajal olla tõesti ohus. Nälkjate jaoks on taliraps maitsev ja jõukohane söögipoolis umbes kuni 4-5 pärislehe faasini – pärast seda on rapsilehed juba tugevamad ja kiulised ning tõenäoliselt neile mitte nii mahlaselt magusad.

Nälkjad ja teod on ööloomad ja liiguvad ringi peamiselt hämaras ja pimedas, seepärast on nende tabamine põllul suhteliselt keerukas. Kuigi suure arvukuse korral on võimalik neid kohata ka keset päeva, siis üldjuhul peituvad nad keskpäeval mullakamakate, kivide ja taimejäänuste alla.

Suure arvukuse korral võib tegelasi põllul kohata keset päeva ja suvalises kohas

Selleks, et nälkjaid ja tigusid üle kavaldada ning selgeks teha nende olemasolu ja liikumine põllul, on väga lihtne lahendus. Põllule tuleks panna kas mõni lauajupp, vaibajupp, kilejupp…Vajadusel kivi-kaks peale, et see misiganes asi minema ei lendaks. Ühesõnaga midagi, mille alla nälkjatel hea varjuda oleks. Tasub seda käia päevas korra kontrollimas ning peagi ongi selge, kas liikumist on või mitte.

Kilejupp, lauatükk, vaip… peagi on selge, kas põllul liikumist on
Nälkjad hoiavad keskpäeval varju, seega neid on lihtne üle kavaldada

Tõrjeks on olemas põllule puistamiseks mõeldud graanulid. Need toimivad söötmürgina ehk kui nälkjal või teol on valida, kas rapsileht või graanul, siis viimane tundub neile ahvatlevam. Oluline on jälgida, et peale esimest graanuli puistamist võib aja möödudes olla vajalik ka teistkordne. Vajalik on see siis, kui molluskite arvukus on tõesti suur või vahepeal sajab suuremal hulgal vihma.

Oluline on ära märkida fakt, et nälkjad ja teod ei hävita talirapsipõlde ainult põlluäärtest, niiskematest kohtadest, võsa äärtest jms. Neid võib leiduda kõikjal, ka täiesti põllu keskel suvalises kohas. Kui on kartus, et teod ja nälkjad võivad olla põllul aktiivsed, siis alati ei pea tervet põldu graanulit täis viskama. Piisab sellest, kui näiteks üle ühe tehnoraja kaootiliselt graanulit põllule lennutada. Kui tigusid ja nälkjaid põllul on, siis graanuli nad igal juhul üles leiavad.