Kui karmist tormist muud head ja kasu pole, siis vähemalt tõid suured tuuled endaga kaasa pilved, mis vist küll kõikjale Eestisse lisaniiskust tõid. Vihmana, rahena, lörtsi või lumena, vahet pole, aga neid sademeid me juba ootasime. Mõnus, teeb rõõmsaks ja aitab heal kursil saagiladumisplaanidele kõvasti kaasa.

Nii see väetisegraanul lendab

Kaks nädalat on väetamise ametlikust algusest peagi möödas ja tänaseks on graanulit lennutatud paljudele põldudele. Aga kuidas aru saada, kas ja mida taim sellest arvab? Olgem ausad, siiani on ikka nii jahe olnud ja öökülmad on tuure korralikult maha surunud, seega hetkel väga taimelehtede värvimuutusest või põldude rohelisemaks muutumisest aru pole saada. Isegi kissitades mitte. Vastus peitub hoopis taimede juurtes ja allpool mullapiiri on küll näha, et elu on järjest rohkem ärkamas ja juured on toitumise missioonil. Jah, juba tükk aega tagasi oli näha uusi valgeid juureotsakesi – nende kasvamine näitas, et taim teeb endale teed ja ruumi toitumiseks. Nüüd aga, tõmba-kaeva taim mullast välja ja selge ongi – mida rohkem mullaosakesi juurekeste ümber kleepunud on, seda aktiivsemalt taim toimetab ja toitub. Hea on näha, et mullaelustik on samuti muutumas aktiivsemaks – muld-taim keskkonnas on igal tegelasel oma roll ja “elus muld” ei tähenda ju ainult taimejuurte arengut.

Mullaosakesed juurte ümber kleepunud tähendab, et taim on aktiivne

Mullaelustik on ka järjest enam aktiivne

Kel väetisegraanul juba põllul, need saavad nüüd küll end hästi tunda, sest ajastus on praegu olnud super. Juba kiskus siin-seal põllupind kuivaks ja oli kuulda, et tavapäraselt põllu tümades aukudeski ei tekkinud rööbast, seega väike kahtluseuss hakkas tekkima, et mis siis saab, kui jääbki kuivale.. Graanul hakkab sulama, saabunud lisaniiskus ja mõnelpool ka lumi, tasuta lisaväetisena, aitavad kaasa ning kui aprilli teisel nädalal saabub ennustatud “päris kevad” koos soojade ilmadega, siis ideaalsemat olukorda annab otsida. Pead ei tasu norgu lasta ka sel juhul, kui esimene väetusetiir veel pooleli. Kui tormituul vaibub, siis niiske mullapind on väga hea pinnas väetise vastuvõtmiseks ja toimima hakkamiseks.

Kui taim toitu kätte saama hakkab, kaob ka lillakas lehetoon

Loodetavasti toovad tormituuled lubatud soojuse kohale ja järgmise nädalaga peaks põllud küll hoopis teist nägu minema. Tekib lõpuks õige võimalus ja ilmaolud ka vedelväetiste kasutuseks.

Väga äge on praegu! Kõike praegu meie ümber toimuvat jama ja hirme arvestades oleks päris karm, kui taliviljadega praegu halvasti oleks ja ümberkülvid ja muu see jant kõik. Aga õnneks pole ja põldudel on kõik hästi!

Aitäh video eest, Ergo! 🙂 Hoopis teine ja tavapäratu vaatenurk.