Ebatavaliselt soe talv, kogu talve kestev niiskus ja kõikuvad temperatuurid toovad kaasa taimede talvitumishaigusi, mis tavapäraselt meie põldudel väga levinud pole olnud. Taliodra põldudelt võib sel kevadel leida tüfuloosist kahjustunud taimi.

Kuidas tüfuloos välja näeb? Tervete roheliste taimede vahel on leitavad siin-seal täiesti silmapaistvalt kollaseks värvunud lehtedega taimi. Kollased võivad olla vaid alumised lehed või siis lausa kogu taim, mis on täielikult närbunud ja kuivanud või isegi kõdumärjaks muutunud.

Tervete taimede roheliste lehtede vahelt jäävad silma kollased taimelehed

Kollaste lehtedega taimede väljakaevamisel on katsudes tunda, et võrsumissõlm on pehme ning näha, et lisaks lehtedele on taime võrsed kollakas-pruunikad. Lisaks võib olla võrsetel ja alumistel lehtedel hallituse sarnane valkjas-hall kirme. Sõltuvalt kahjustuse astmest võivad selliste taimede juured olla peaaegu täiesti terved või täielikult hävinud ning taim tuleb kergesti mullast välja.

Võrsed on pehmed, lehtedel on hallikas kirme, juur on võrdlemisi terve

Taime võrsed on kollakas-pruunid, kahjustunud on ka juur

Tüfuloosile kõige iseloomulikumad tunnused aga on hoolikamal vaatlemisel vanadelt ja juba kuivanud lehtedelt, võrsete vahelt või võrsete alaosalt leitavad punakas-pruunid pisikesed moodustised ehk seenemügarad (justkui väikesed pallikesed).

Tüfuloosi seenemügarad võrse alaosas

Tüfuloos on talvitumishaigus, mis toob kaasa kahjustunud taimede saagikuse vähenemise (kui need ellu jäävad) ning võrsumissõlme kõdunemisel taimede hukkumise. Tüfuloosi tõrje esimene võte on seemnete külvieelne puhtimine, kuid parima tulemuse tagab hilissügisel talvitumishaiguste tõrjeks efektiivse fungitsiidi kasutamine.

Kevadised kasvuaegsed fungitsiidid enam sügis-talvel tüfuloosist kahjustunud taimi ei ravi. Oluline on fakt, et tüfuloosi haigustekitajad säilivad mullas eluvõimelisena mitmeid aastaid, seega igal juhul tasub panustada taliodra kaitsmisele talvitumishaiguste vastu fungitsiidide kasutamisega juba sügisel.