Täna saab kahjuks öelda, et taliodra põllud on suhteliselt tõbised ja haigestunud erinevatesse laiksustesse. Peamiselt on levinud äärislaiksus ja võrklaiksus ning lehtedelt on leida palju füsioloogilisi laike. Viimased tekivad just suurte temperatuurikõikumiste ja vahelduvate ilmaolude tõttu ning siis, kui odrataimed pole just parimas vormis ja toonuses. Haiguslaikude ja füsioloogiliste täpikeste kõrval esineb palju ka leheotste kuivamist, mis peamiselt on külma saanud lehekude, mis nüüd päikesevalguses kuivab.

Taliotradel on levinud nii laiksused, kui füsioloogilised muutused

Palju leidub odrapõldudel laike-täppe, mida enam terveks ei ravi, aga nüüd ongi aeg taliotra aidata ja korralik esimene haigustõrjetiir ette võtta. Ilm on ka niiskevõitu ja tegelikult üldiselt ikka jahedavõitu, mis on sobilik jahukastele: kui täna veel väga jahukastet ei leia, siis nädala pärast võib olla hoopis teine pilt.

Niiskust on nii taimiku sees kui mullas piisavalt, et jahukaste saaks areneda

Taliodrad on jõudnud peamiselt võrsumise lõppu ning alustanud kenasti pikkuskasvu ja kõrsumisega, seega sellises kasvufaasis ongi tegemist T1 fungitsiidi pritsimisega. Täna enam ei saa taliodra puhul rääkida T0 pritsimisest ehk talvise haigussurve mahasurumisest fungitsiidide väiksemate kulunormidega, vaid tuleb haigustõrjesse suhtuda tõsiselt. Tegemist on nüüd juba uute haigusnakkuste pidurdamise ja ennetamisega ning korralikku T1 pritsimist tuleb teha ka korraliku fungitsiidi kulunormiga. Eriti, kui taliodrapõllul on juba taimed haigestunud ja on leida haiguskoldeid, ei tasu hakata fungitsiidide kulunorme jaotama ja jupitama.

Taliodrapõldudel on ka umbrohutõrjed aktuaalsed ning kõrsumise alguses, 1.-2.kõrresõlme vahel, oleks “magus aeg” teha esimene kõrretugevdamine. Samuti on ju praegu hea aeg leheväetistega mikrode andmiseks. Kohe kindlasti ei tahaks, et kõik need ühte paagisegusse ära mahuks. Parem oleks jagada eesmärgipäraselt: umbrohutõrje herbitsiididega eraldi ning teisena haigustõrje koos kõrretugevdajaga. Viimasesse sobiksid leheväetised paremini, aga ka mitte meeletutes kogustes.