Päris paljudel põldudel veel saab ja ilmatingimused selleks on praegu täiesti sobilikud. Kuigi tundub, et maikuu on trikitaja ja ilmaennustusi tasub kontrollida pidevalt – info muutub seal nii kiiresti.

Aga millistel põldudel? Talirapsi kevadise kasvureguleerimise parim aeg on, kui rapsitaimed on varsumas ning kasvanud pikkusesse ca 25-35 (40) cm. Sellises kasvufaasis on võimalik rapsitaimede kasvu mõjutada – pidurdada peavarre pikkuskasvu ja seeläbi suunata külgharude ühtlasemat kasvamist.

Kui põllul taimed on juba pikemaks sirgunud, pole ühegi regulaatoriga võimalik palju enam mõjutada rapsitaimede ehitust ja kasvu, sest lihtsalt öeldes, selleks ajaks on raps juba välja mõelnud nii oma lõpliku ehituse kui külgharude asetuse.

Jaheda kevadega on taliraps iseenesest ka ise väga hästi külgharudesse kasvujõudu suunanud ja kui rapsil on pikkuskasvu juba rohkem, kui reguleerimiseks paras oleks, siis nii on ja jääb. Liiga hilja tehtud kasvuregulaatoril enam mõju kasvule ei ole, haigustõrjeefekt on ainus, mida loota.

Jahe kevad on ise ka osaliselt kasvureguleerimise töö ära teinud ja talirapsid harunevad külgedesse päris kenasti. Siiski, kui on veel võimalust ja raps pole rohkem kui 35-40cm pikk, saab praegu reguleerimisega tagada taimiku ühtlase arengu, mistõttu lõpuks on ka õitsemine kogu põllu ulatuses ühtlasem.

Raps kasvab soojade ilmadega päris kiires tempos

Raps kasvab soojaga üpris kiiresti ja viskab pikkust ruttu, seega kui kasvu reguleerimine eesmärgiks seatud, siis on nüüd viimane aeg see ära teha.

Ja muidugi ei tohiks unustada putukatõrje vajadust!