Sõltuvalt sordist, mõni rohkem ja mõni vähem, aga talioder on praegu üpriski täpiline, laiguline ja lehtedel on igat masti värvimuutusi kollasest tumepruunini. Esmapilgul võib kohe tunduda, et talioder on meeletult haige ja fungitsiidiga on hiljaks jäädud.

Taliodra lehed on kirjud

Iga täpp või laik odralehel pole aga sugugi haigus ning enamik neist täppidest-laikudest on hoopis füsioloogiline lehevärvi muutus. Selliseid füsioloogilisi laiksusi ja kõrvalekaldeid tekib erinevate mõjurite ja nende koosmõjude tagajärjel.

Tänavu võib peamise põhjustajana ilmselgelt “süüdistada” aprillikuu ilma – suuri temperatuurikõikumisi ja öökülmasid. Füsioloogilist lehevärvi muutust põhjustavad ka toitainete puudus ning kuna üpriski pikka aega oli muld külm ja öökülmad kimbutasid, oli sel ajal piisavas koguses toitainete kättesaamine raskendatud. Lisaks näpistasid lehti öökülmad ja tänaseks on need lehed samuti kirjuks muutunud.

Täna on taliodral alanud hoogne kasv, kõrsumine on täies hoos ning just kiire kasvu ja soojema ilmaga löövadki füsioloogilised lehelaiksused rohkem välja. Algselt väikesed pisikesed täpid võivad koos taime kasvamisega suureneda ja tumedamaks värvuda. Füsioloogilised lehelaiksused on taliodrale tüüpilised ning need käivad taimedega kaasas just kõrsumise algusest kuni lipuleheni. Tavaliselt on alumised ja vanemad lehed pigem rohkem kirjud, kuid pisikesi tumedaid täppe võib leida ka ülemistelt lehtedelt.

Alumised maapinnalähedasemad lehed on üldjuhul rohkem kirjud

Odra sordid on erineva tundlikkusega igasuguste stressitingimuste üleelamisel ning samuti on füsioloogiliste muutuste välja näitamine sorditi erinev. Igal juhul tähendab kirju taimik, et taimedel pole olnud ideaalsed kasvutingimused, kuid seetõttu ei pea kartma, et kogu taimiku edasine käekäik on kehvakene. Füsioloogilised laiksused rikuvad ilusat rohelist põllupilti, aga pole nii ohtlikud, kui esmapilgul paistab.

Oluline on aga see, et füsioloogilised laigud lehtedel tähendavad kahjustunud lehekudet, millest saab ka tõenäolisemalt alguse haiguste levik. Ega kui lehestik on ikka väga kirju-mirju ongi juba väga keeruline aru saada, millised täppidest kuuluvad haigustele ja millised on füsioloogilised. Seetõttu ongi taliodra esimene haigustõrje (T1) kriitilise tähtsusega. Kui veel tegemata, siis selleks on ainuõige aeg – pigem ikka enne teha, kui haigused laiemalt levima hakkavad.