Öökülmaohtu ei tasu jätkuvalt alahinnata ja seda tõestas tänane öö (9.05-10.05) Harjumaal, kus põllu lokaalne ilmajaam registreeris temperatuuri miinimumi lausa -6 kraadi. Kõige külmem oli varahommikul ca kella 4-5 vahel.

Hommikuks olid talirapsid longus, turgor kadunud ja kogu põllu pilt kurvavõitu. Hea oli, et praeguseks pole seal kandis rapsid veel õitsema löönud, sest nii kaua, kuni õied on nupus, on viljakandvad õieosad külma eest kaitstud. Ehk siis teisisõnu, öökülm ei kahjusta niivõrd saaki.

Raps oli hommikuks longus, öösel -6 kraadi

Öökülmad pole kuhugi kadunud ja hetke ennustuse järgi tundub, et uue nädala ilmakraadid on päris jahedad ja ööd väga ohtlikud. Olge valmis äkilisemateks külmadeks, kui ilmaennustused prognoosivad!

Ja muide, senini suhteliselt tagasihoidliku pikkuskasvuga talirapsi kääbussordid on hiliste öökülmade suhtes vastupidavamad. Mida kaugemas kasvufaasis on rapsid, seda ohtlikum võib olla öökülma mõju.

Igal juhul: jätkuvalt tuleb olla valmis pigem külmemateks öödeks ning arvestada kõikide kultuuride ja igasuguste pritsimistega kahe olulisega – pritsipaaki vaid esmatähtis ja segud minimaalseks ning pritsimine tuleb lõpetada õhtuti maksimaalselt kell 18-19.

Liiga suur entusiasm võib sel kevadel kätte maksta!