Lõpuks ometi saabusid maikuu lõpule sobilikumad ilusad ja soojad ilmad. Nüüd küll enam öökülmasid ei tohiks tulla ja edasine ilm lubab taimekasvuks väga mõnusaid tingimusi – parajat päevasoojust, soojaid öid ja vahelduvaid hoovihmasid.

Möödunud külm aeg on tekitanud tänaseks pisut justkui uinutava oleku taliteraviljade kõrretugevdamistega. Just selles osas, et on tekitanud küsimusi-mõtteid, kas üldse ja millise kulunormiga peaks nüüd kõrt lühendama-tugevdama ning levib arvamus, et öökülmad on juba kõrrelühendamise ära teinud.

Ettevaatust selliste mõtetega, et pärast kahetsema ei peaks! Hetkel saab pigem kõrretugevdamise poolelt öelda, et rukis ja talioder on möödunud külmast hoolimata koguaeg olnud heas kasvuhoos, talinisu on taliteraviljadest ehk kõige aeglasema kasvuga. Külmal ajal kasvasid taimed võib-olla pisut aeglasemalt, kuid teraviljal kõrresõlmevahesid lühemaks see kindlasti ei teinud. Taliteraviljad pole külma tõttu nüüd kuidagi tagasihoidlikumad, pigem vastupidi, eriti arvestades, et:

1) külmal ajal sadas koguaeg, niiskust on taimedel olnud pidevalt;

2) taliviljadel arenes külmal ajal tugev ja sügav juurekava, mis saab toitu ja niiskust väga hästi kätte – seega ei teki kasvu pärssimist, kui nüüd peakski edaspidi mingi aeg vähem sademeid olema;

3) taliteraviljapõldudel on jätkuvalt tugev saagipotentsiaal – isegi, kui nisud on kohati vähem võrsunud, kui ideaalis sooviks, siis viljapeade pikkus paistab tulevat kõikidel teraviljadel küll ilus.

Viljapea pikkus paistab kõigil taliteraviljadel tulema ilus

Ühesõnaga, ei ole alust kõrretugevdajate kulunormi vähendamiseks või kindlasti mitte ära jätmiseks.

Põllud on nii erinevates kasvufaasides, seega ühtset välja tuua ei oskagi. Lihtsalt kokkuvõtvalt, kui teravili on faasis kusagil 1.-3.kõrresõlme vahel, on see praegu väga hea aeg kõrre kogupikkust reguleerida.

Hiline talinisu 1.-2.kõrresõlmefaasi vahel

Kiirema minekuga rukkidel ja taliotradel võib juba kohati olla faas lipuleheni liikumas, on ka põlde, kus ohteotsad juba väljas. Lipulehefaasis kõrretugevdamine ongi oluline otradel ja rukkidel, et tugevdada viljapea all asuvat kõrresõlme ja sõlmevahet, et tera täitumise faasis ja enne koristust pead murduma ei hakkaks.

NB! Lipulehe ilmumisest kuni ohete ilmumiseni võib sooja ilmaga minna vähem aega, kui alguses tundub! Kui ohtetipud on paar mm väljas, on väga viimane aeg kõrretugevdajate kasutamiseks. Pigem on vajalik see käik ära teha juba paar päeva varem.

Taliodral ohtetippude ilmumiseni ca 2 cm kasvada

Pikemalt veel:

Teraviljade kõrretugevdamine