Üpriski levinud nähtus taliteraviljapõldudel on praegu ka pisikesed valged täpid lehtedel. Neid leiab kõikidelt teraviljadelt sõltumata kultuurist ja sordist ning mõnel põllul rohkem, teisel vähem.

Sellist kahjustust on tekitanud mehhaanilised tegurid. Esimesena saab välja tuua eelmistel nädalatel nii mõneltki põllult üle käinud rahehood. Rahe aga pole olnud kogu Eestis nii ulatuslik, kui laialdaselt valgete täpiliste lehtedega põlde leiab.

Valgeid täppe leidub paljudel põldudel, sõltumata kultuurist ja sordist

Peamiselt saab valgete täppide põhjustajaks pidada möödunud öökülmasid, jahedust ning sellega kaasnenud tugevaid tuulehoogusid. Mäletate, kui tuuline koguaeg oli? Just. Valged täpid lehtedele on tekkinud taimelehtede tuule käes lehvimisest ja omavahel kokku pekslemisest.

Võib ju küsida, et varemgi on ju tuuline olnud. On küll, aga eelmised nädalad olid nii või teisiti keeruliste ilmaoludega. Päeval oli palju niiskust, sademeid oli vihmast lumeni ning sellele järgnesid öökülmad. Tekkisid jäätuvad olud peale tugevat niiskust.

Tuulte käes taimelehed pekslesid üksteise vastu ja tekitasid mehhaanilist kahju