Soojematel ja päikselisematel päevadel, mida küll aprilli lõpus-mai alguses on vähe olnud, on siiski siin-seal rapsipõldudel juba märgatud üksikute varre-peitkärsakate liikumist. Viimastel aastatel on nende arvukus meie põldudel olnud pigem tõusuteel ja ei tasu loota, et tänavuseks kevadeks neid kuidagi vähemaks oleks jäänud.

Kui nüüd nädala lõpus ja mai teisel nädalal lubatud soojus kohale jõuab, on oodata rapsipõldudel varre-peitkärsakate aktiivsemat liiklemist. Põldude seiramisel tuleb arvestada, et tegemist on väga kavala kahjuriga, kes liikumist ja ohtu tajudes kukutab end taimede pealt maha mullale ja jääb liikumatuks, kuni oht on möödunud.

Parim viis varre-peitkärsakate olemasolu avastamiseks ja arvukuse hindamiseks on kasutada kollaseid püüniskausse või liimpüüniseid. Soe soovitus oleks enne soojalaine tulekut püünised põldudele taimede kõrgusele paigutada ning neid siis igapäevaselt jälgima hakata. Sel juhul on võimalik hinnata mardikate arvukuse kõrghetke ning tõrje õigel hetkel ette võtta koos leheväetiste ja haigustõrje-kasvureguleerimisega. Vastasel juhul võib tekkida olukord, et ühel päeval pritsid üht ja teisel päeval avastad kahjurite liikumise ning peab uuesti pritsitiibu sirutama minema.

Kui püünist käepärast pole, siis tasub sellegipoolest põlde soojematel päevadel tihedamini seirata – lihtsalt arvestada, et kõndida ja taimi uurida tuleb võimalikult vaikselt ja tasaselt.

Tõrjeks on olemas eriloaga laojääkide ärakasutamiseks süsteemne lahendus või siis kontaktsed putukatõrjevahendid. Pritsida tuleks päeval, mil putukad on aktiivsed, arvestades, et põldudel ei tohi olla õitsvaid taimi.

Varre-peitkärsakad on rapsikahjurid, kelle puhul ei tohi silma kinni pigistada ja tõrjet tegemata jätta. Viimastel aastatel on need tegelased ikka päris palju pahandust teinud ja olulist saagikadu põhjustanud. Esmapilgul jääb kahjustus võib-olla märkamata, kuid õigel hetkel tõrje tegemata jätmisel on tagajärjeks vageltõukude poolt tühjaks söödud rapsivarred, peenseemned kehva õlisusega ja ennakvalmimise tõttu varisenud saak.

Varre-peitkärsaka vageltõukude kaevandus