Suviteraviljade kasvu ja arengu start on taimede vaatevinklist sel hooajal küll peaaegu et ideaalsetes tingimustes olnud – piisavalt on olnud soojust ja väga asjalikult on mullas niiskust. Mida paremat veel tahta. Jah, mõistagi pole külvitingimused koguaeg just kiita olnud, esimesed külvid tehti ehk liiga külma mulda ja külviperiood iseenesest venis ootamatult pikaks. Eks seda näitab nüüd suvi ja sügis, kuidas koristuskonveier lõpuks välja jooksma hakkab. Kui aga nüüd täna juba ainult positiivsele keskenduda, siis pisut etteruttavalt edasi mõeldes, jagub sellisest niiskusest, nagu praegu mullas on, nüüd suvivilja heaks kasvamiseks täitsa mõneks ajaks. Päris tihti oleme muidu harjunud, et suviviljad jäävad just niiskuse osas mai teises pooles-juuni alguses vaeslapse rolli.

Suviteraviljal on kasvu alguses olnud piisavalt niiskust

Hetkeolusid arvestades on suviteravilja võrsumise soodustamine oluline temaatika, sest sellistes heades kasvutingimustes on kasvuregulaatorite võimekus lisavõrsete soodustamisel väga hea. Lisaks mõjutab võrsumisfaasis kasvuregulaatorite kasutamine mingil määral edasist võrsete tugevust ja vastupidavust – kasvuregulaatorid ühtlustavad ju erinevate võrsete arengut ja ühtlase tugevusega taimik on vastupidavam. Kõrretugevdamine on eraldi teema ja see tuleb päevakorda kõrsumise ajal.

Võrsumise soodustamiseks kasvuregulaatorite ajastamine on aga võtmetegur, sest ega ju kõik võrsed ühes tempos ei kasva. Kasvuregulaatorite kasutussoovitustest leiab ajastamise alguseks teraviljade kasvufaasi BBCH 25. Selline kasvufaas tähistab lihtsamini öeldes umbes võrsumise keskpaika ja visuaalselt on selleks kasvufaasiks põllul nähtavad juba tasapisi puhmast moodustavad taimekesed. Ideaalsel juhul tuleks ajastada kasvuregulaator sellisesse taimede kasvuaega, mil taimel on juba mõned lisavõrsed, 2-3, aga tugevamad peavõrsed pole veel kõrsumise algusesse jõudnud. Õige ajastamisega pidurdataksegi kiiremate võrsete liigset ruttamist ja suunatakse taimede kasvuindu lisavõrsetesse. Hea pole kasvuregulaatorit kasutada ka liiga vara, sest siis piiratakse liigselt taimede võrsumise algust. Liiga hilja tehes, kui juba on käes aktiivne kõrsumisfaas, võib taimedele tekitada liigset hilisvõrsumist – võrseid, mis niikuinii valmis ei saa ja koristuse eelselt põllul taimikut koristusküpseks ei lase valmida. Kõrsumise alguses tuleb suunata tegevused ikkagi juba kõrte lühendamisele, tugevdamisele ja lamandumiskindluse saavutamisele – see on juba teine tegevus ja eesmärk ning kasutuses on üldjuhul ka teised tooted, mida pigem kõrretugevdajateks oleks õigem nimetada.

Ehk siis, kuldse keskmisena võiks öelda nii: õige aeg võrsumise soodustamiseks kasvuregulaatorite kasutamiseks on, kui teraviljataimel on lisaks peavõrsele kasvanud 2-3 arvestatavat ja asjalikku kõrvalvõrset ja võrsumine käib veel täistuuridel.

Odrataimed on võrsumises, igal taimel on arenenud ca 2-3 lisavõrset

Võrsumisfaasis olevad taimed on juba tasapisi puhmast moodustamas ja kätte võttes on juba asjalikud taimed, mitte üksikud õrnad lehekesed

Kuidas vaadata, kas võrseid veel on tulemas? Tuleb tõmmata taim mullast koos juurtega välja ning hakata siis vaikselt ja ükshaaval ära tõmbama lehti. Uute võrsete pisikesed alged ilmuvad nähtavale võrsumissõlmest –  päris juure lähedalt ja olemasolevate võrsete alumiste osade (valged) üpris lähedalt ja kaenlast.