Talirapsile tuleb au anda, sest hoolimata siiani kestnud väga jahedatest ilmadest, lõõtsuvast tuulest ja öökülmadest, on talirapsitaimed siiski alustanud enamikel põldudel varsumist ehk siis pikkuskasvu. Kasvuhoog sõltub muidugi Eestimaa piirkonnast, taimiku talvitumisest ja taastumisvõimest, põllu eripäradest ja paljust muust, kuid kasvõi vähemalt rahuldavas seisukorras raps on tänaseks kõige kiuste hakanud valguse poole sirutuma.

Taliraps varsub ehk kasvab pikkusesse

Uskudes ilmaennustust, siis ehk on nüüd öökülmad suuremas osas ühelpool ja loota võib püsivama plusskraadi võidukäiku nii ööl kui päeval. Raps on soojalembene taim ja vajab just eriti öist sooja. Seega, kui nüüd ööpäeva keskmine jääb püsima plusspoolele, võib eeldada talirapsi väga aktiivset pikkuskasvu. Ja kui veel vihma peaks natukenegi tulema, siis võib põllu ääres lausa kuulda, kuidas raps raginal kasvama hakkab.

Riigi Ilmateenistuse maikuu ilmaprognoos:

Pärast 10.maid tugevneb lõunapoolse kõrgrõhuala mõju ning sadusid on hõredalt ja harva.  Õhuvool pöördub lõunakaarde ning saabuvas soojemas õhumassis kerkivad päevased termomeetrinäidud 20°C ümbrusse, öised miinimumid alla 5°C ei lange.

Kuu viimasel kolmandikul tõenäoliselt on temperatuurifoon hüplikum ning ilm on muutlikum. Taas suureneb madalrõhkkondade võimalus kõrgrõhkkonda eemale tõrjuda, meile kergeid vihmahooge ning vahelduvalt soojemat ja jahedamat õhku tuua.

Kuu keskmine õhutemperatuur tervikuna tuleb normist pisut kõrgem (norm 9,0..11,9°C). Sademeid on normist veidi vähem (norm 32..54 mm).

Aeg ära anda kogu põhiväetis

Nüüd on ülimalt oluline esimesel võimalusel ära anda kogu rapsile planeeritud põhiväetis. Mida pikemaks sirutuvad taimed ja kõrgemale kerkivad õienupud, seda ohtlikum on graanulväetise lennutamine. Väetisekülvikust lendav graanul võtab piisavalt suure vindi peale, et vastu taime lennates võib see vart või mis veel hullem, õienuppe kahjustada.

Kes on kunagi väetisegraanuli lennutrajektoorile ette jäänud, see teab, et üpriski valus on graanuliteraga pihta saada. Sama ei tohiks teha taimedele ja vältida tuleb kõige kallima vara, rapsi õienuppude, kahjustamist. Õied = saak. Vartele täkkeid tehes suurendatakse haigustekitajate nakatamisvõimalust.

Ei tasu alahinnata rapsi kasvujõudu ning tõesti, soojaga võib taimik nüüd ootamatult väga kiiresti pikaks sirguda.

Märkusena! Tavapäraselt läheb taliraps Eestis õitsema 20.mai paiku. Loodus teeb tavaliselt oma korrektuurid ja näeme, mis kuupäeval lõunapoolses Eestis kollaseid õisi rapsipõllul näha saab.