Taliteraviljapõlde lähemalt uurides ja just taimede alumisi mullalähedasi lehti ning võrsete alaosi vaadeldes võib mõnegi põllu pealt leida praegu märke jahukastest. Eriti neilt põldudelt, kus sügisel oli varasem külv, taimed mõnusalt matsakaks võrsusid või lihtsalt jahukastele pisut vastuvõtlikum sort kasvab. Ning ka muidugi neilt põldudelt, kus juba sügisel jahukaste olemasolu kindlaks tehti ja tõrjegi peale sai.

Suure ähmiga võib ehmuda, et taimed on juba jahukastesse nakatunud. Rahustuseks saab öelda, et tegemist on vana ja juba sügisel toimetanud jahukastega. Vana ja ka haigustõrjele allunud jahukaste tunneb ära värvi järgi: kui see on tume, pruunikas, hallikas, isegi pisut roosakas, siis pole see haiguse uus algus, vaid sügis-talvest taimikule jäänud jäljed haigusest. Uus ja värske jahukaste haigus on alati säravvalget värvi.

Kuigi see teadmine ühtpidi rahustab, siis teisalt ei tohi sellisesse leidu suhtuda kergekäeliselt. Jahukaste talvitub väga edukalt nii taimejäänustel kui rohelistel taimeosadel ning suur osa sellest tumedaks muutunud jahukastest võib väga aktiivselt peagi hakata tootma uut nakkust.

This slideshow requires JavaScript.