Põld kannab, mullatemperatuur näitas hommikusel mõõtmisel 7 kraadi, seega Järvamaal alustati täna hommikul herne külvamisega.

Hernes on külmakindel ja valgustarmastav taim, tõusmed taluvad lühiajalist külma kuni -7 °C. Seemned hakkavad idanema +1-2 °C juures. Optimaalne temperatuur kasvuks ja taimede arenguks on +12-16 °C, õitsemiseks ja viljade moodustamiseks aga +16-20 °C.

Herne seemnete idanemiseks on vaja rohkes koguses vett. See on üks põhjusi, miks peab teda kindlasti vara külvama.
Herneseeme külvatakse 5-6 cm sügavusele, niiskematel muldadel ja raskematel liivsavidel kõrgemale (4-5 cm) ning kergetel liivsavimuldadel sügavamale (6-7 cm). Katsed on näidanud, et kõrgele (3 cm) külvatud herneseeme tärkab ebaühtlaselt ja põldtärkamine on väiksem. Tärkab ainult 50-70% külvatud seemnetest. Põhjuseks on ülemise pindmise (kuni 4 cm) mullakihi kiire kuivamine päikese ja tuule mõjul. Seeme ei saa idanemiseks piisavalt niiskust ning idu kuivab.

Herne kasvatamisel on oluline ka õigeaegne umbrohutõrje ning parim tulemus saadakse tärkamiseelsete mullaherbitsiidide kasutamisel. Sõltuvalt kasvu- ja ilmatingimustest tärkab hernes umbes kahe nädala jooksul – seda tuleb silmas pidada umbrohutõrje planeerimisel. Kõikide taimede puhul on õrn periood just tärkamine ja idulehtede faas, seega ei tohiks sel ajal väikseid taimi põllukeemiaga häirida. Samuti on just peale külvi mullas niiskust, mis on vajalik mullaherbitsiidide efektiivsuse saavutamiseks, seega võiks herbitsiidi pritsimise ette võtta esimesel võimalusel peale külvi. Mulleherbitsiidide pritsimisel võiks veekulu olla 200-250 l/ha.

John Deere 7290R + Väderstad Spirit 600S

Tänan video eest Mägede OÜ!