Soojade ilmade saabumisega on ka putukad muutunud aktiivsemaks ja leitud on ka rapsipõldudelt esimesed varre-peitkärsakad ja ka hiilamardikad.

Ilmselgelt pole paanikaks põhjust!

Need on siiski esimesed kõige varajasemad, kuid samas on see märk, et ennustada võib, et sel aastal võib tõenäoliselt jälle tulla eelmisele aastale sarnaselt rohkearvuline putukarünnak. Sügis ja talv olid eelmise aastaga võrreldes suhteliselt sarnased, pigem ju soe ja niiske, seega putukad talvitusid maapinna ülemistes kihtides edukalt.

Varre-peitkärsakat on põldudel üldiselt väga raske leida ja tabada, sest nii kui taimi pisutki liigutada kukutavad nad end taime küljest mullale ja põgenevad. Varre-peitkärsakas on pisike 2,5-3,5 mm pikkuse hallika kehaga putukas, kelle nimi tuleb iseloomulikust “londitaolisest ninast”, mida nimetataksegi kärsak.

Hiilamardikas on kõigile juba kindlasti ammu tuttav ja eelmisest aastast ka liiga värskelt meeles, kui suurt kahju need putukad teha võivad.

Praegu oleks mõistlik rapsipõldudele paigutada kollased püüniskausid ja nende abil jälgida putukate arvukust ja liikumist. Kindlasti pole vaja kohe esimese putuka peale tõrjevahendeid pritsima minna, selleks on praegu väga vara ja pritsimine oleks raiskamine.