Külvamine käib kõikjal Eestis nii ööl kui päeval. Kiirus on taga, sest kuupäev on juba kriitiline ja suviviljad tuleb maha saada. Külvikuupäevast sõltub ju ka koristuse aeg, mis sel aastal ongi juba nihkunud. Näiteks arvestades, et eelmisel aastal olid uba ja hernes sel ajal juba tärkamas, praegu alles külv käib, siis koristusaeg oa puhul jääb suure tõenäosusega septembrisse-oktoobrisse.

Samamoodi ka varase odra koristus nihkub augusti keskpaika, kui arvestada, et kasvuaeg päevades on sortidel ca 95-100 päeva. Siit edasi veel mõelda, et varase odra järgi tahaks ju talirapsi külvata.

Kasvuaeg muidugi sõltub efektiivsete temperatuuride summast, seega loodame, et vähemalt suvi tuleb parajalt soe, niiske ja päikseline.

“Kui loodus ruttab, peab põllumees ka ruttama. Selle järgi ehk on ikka suviviljadega ka lootust. Peab lootma, et sajuhulk ei tule suur ja kõrgelt käiv päike võib üsna kiiresti põllud kuivatada. Meenub, et vähemalt Pärnu ümbruses on statistika järgi 10st üheksa maikuud põuased,” kommentaar põllumehelt praeguste ilmaolude ja külvamiste kohta.

Odra külv, masinatega John Deere 7230r + Citan 8000, kestis täna öösel Harjumaal kella 3ni, tolmas parasjagu. 

Tingimused on ideaalsed, tuleb teha ka une arvelt,” veel hilisõhtune kommentaar põllumehelt endalt.

Ja töö jätkub kohe hommikul: