Tänane varahommikune üllatus, et Saaremaal on lumi maas, lausa 13 cm, jätkus igal pool Eestis päevaste lume-, rahe- ja lörtsisadudega. Kevadise lume kohta öeldakse “vaese mehe lämmastik”, seega võib selle sulamisel tulenevast niiskusest isegi pisut rõõmu tunda.

Ilmselgelt ei pea nüüd enam isegi kordama, et taimekaitsepritsidega pole põldudel praegu üldiselt midagi teha. Kannatust ja selget mõistust!

Taliviljade, nii teravilja kui ka talirapsi, väetamiseks aga on olukord ja tingimused head. Mullad saavad lisaniiskust juurde, väetisegraanul hakkab sulama ja ei tea ju, millal vihma või niiskust veel tulemas on.

Arvestades ka hetkel taliviljade kasvufaase ja arengut, ei tohiks nii raps kui teraviljad praegu nälga jääda.

Rapsid on varsumisfaasi alguses ja hakanud pikkusesse kasvama. Praegune lisaniiskus ja see soojus, mis tõenäoliselt saabub nädalavahetusel, võimendab uue nädala alguseks rapside kasvamist. Kiires kasvus olevad taimed ei tohi jääda toiduta, sest varsumisfaasis pannakse paika ka lisaharude arv ja areng.

Talirapsid on kasvanud ka piisavalt, et katavad juba lehemassiga maapinda, seega liiga hilises faasis põllule külvatav väetisegraanul lõhub siiski mingil määral lehti ja graanulid jäävad leherosetti kinni, sulavad seal ja tekitavad kahjustusi. See pole midagi väga kahjulikku, aga graanul võiks ja peaks ikkagi mulla pinnale jõudma.

Taliteraviljad on võrsumise lõpus-kõrsumise alguses, rukkidel ja varasematel talinisudel on juba isegi esimene kõrresõlm arenenud. See tähendab, et praegu pannakse paika viljapea pikkus ja terade arv peas. Samamoodi on see väga kriitiline faas, mil taim ei tohi millestki puudust tunda. Näljas taim hakkab stressitingimustes ise suretama viljapeas pähikualgeid, sest saab aru, et nii palju “järglasi” ehk seemneid ei ole võimalik kasvatada. Põllumehe jaoks tähendab see saagikadu.

Kui lõigata pooleks rukki kõrs on kenasti sealt juba ka viljapea alge leitav.