Ilm mõjutab ka kahjurputukate elutegevust ja aktiivsust – jahedus ja vihmad hoiavad tagasi, soojus ja päike meelitavad välja.

Samamoodi on ka hernemähkuri lendlusega ja kuna ilm on olnud heitlik, on ka nende arvukus siiani pigem tagasihoidlik olnud. Siiski loota, et neist täielikult pääseb, pole reaalne. Kui meenutada, siis ka eelmisel aastal tundus mingi ajani, et mähkuri arvukus on väike, kuid siis juuli lõpuga ilmus neid järsult siiski palju.

Hernemähkur on hallikas-pruunikas, külgedelt kollakate märgistustega, pisike liblikas. Tiibade siruulatus on ca 12-15 mm. Liblikad hakkavad lendlema õitsvas hernepõllus ja munevad õitele ja arenevatele kaunadele. Munadest arenevad valged või kollased musta peaga 5-6 mm pikkused röövikud. Need tegelased põhjustavadki nn herne ussitamist.

Parim viis mähkuri lendluse tabamiseks on kasutada põllul feromoonpüüniseid, sest niisama põllu servas liblikate lendlust jälgida on meie suurtel herneväljadel suhteliselt võimatu.

Feromoonpüünis

Püünis meelitab liblikad kohale ja nad kleepuvad püünise liimosadele. Tõrjekriteeriumi kohta, et mitu liblikat püünisesse kinni jääb, et tõrje vajalik on, ütleks, et jälgida just igapäevaselt juurde tulevate liblikate arvukust. Esimese püünisesse kinnijääja pärast ei pea kohe pritsiga ruttama. Pealegi on soovitus tõrje õige ajastuse valikuks, peale liblikate lendluse algust oodata 4-5 päeva ning siis teha tõrje. Esimesed liblikad on indikaator, et lendlus on alanud ning kohe munema ei hakka ka liblikad kohe esimesel päeval.

Tõrje tuleks teha kindlasti süsteemse insektitsiidiga, millega on võimalik siis tõrjuda ka munadest arenevaid röövikuid. Pritsimine peab toimuma kindlasti õhtu- ja öötundidel, see tähendab ajavahemikus kella 22-5, mil õitsvat taimikut on lubatud pritsida. Öösel kontaktse insektitsiidiga liblikale pihta saada pole võimalik. Süsteemse parim efektiivne mõju kestab julgelt 2-3 nädalat ja sellega on tagatud kogu kriitilisem hernemähkuri lendluse ja võimaliku kahjustuse aeg.

Kui veel siiani on tegemata ka herne haigustõrje, siis tegelikult oleks soovitatav see putukate tõrjaga koos ette võtta, sest nii palju infot ja põlde, kust on leitud juba ebajahukastet, ei mäleta varasematest aastatest. Niiskusolud on soodsad peale ebajahukaste ka laikpõletikule, mis levib ka seemnetele ja rikub seemnekvaliteedi.