Ka talirüpsi kevadise äestamisega võib saavutada väga häid tulemusi ja peale “rehitsemist” näeb põld palju kenam välja. Võib-olla võib see esmapilgul tunduda väga riskantne ettevõtmine ja hirm taimi kahjustada on liiga suur, aga praktika kinnitab vastupidist.

Nädalavahetusel tehti seda tööd Viljandimaal maherüpsi põllul ning kommentaarid juurde olid:

“Julgen väita, et rüpsi rohelist lehemassi lõhkus kah vaid kogu põllu ulatuses max 5%. Ja sikutas ilusti vana ja talvega tekkinud sodi vahelt ära, nüüd ainult ilus roheline põld. Pealmine mullakiht ka õhustatud, nii et mina olen rahul ja usun, et see teeb ainult head!” Ka äestatud põllult tehtud piltidelt on sama näha ning tegelikult päriselt näeb põld veelgi kenam välja.

Äestamine aitabki rüpsitaimedelt haiged ja talvel hävinud lehed eemaldada, seega on see ka justkui ennetav haigustõrje. Lisaks on äestamine juba ka umbrohutõrje eest ning ka antud põllul oli sügisel ristõielisi umbrohtusid, sinepit ja rõigast, mille tüükaid ja jäänuseid aitab äestamine vähendada, andes rüpsile ruumi ja valgust.

Äestamisel kasutati ökoäkkel sama sügavusseadistust, mis teraviljalgi ning ka töökiiruses erinevust pole. Oluline ongi äestamine teha praegusel ajal, enne veel, kui taimed pikkusesse kasvama hakkavad, sest suurema taime puhul võib risk taimede liigseks vigastamiseks siiski tekkida.

Äestatud põllul kasvab mahe talirüps `Legato`, mis külvatud eelmisel sügisel 10. augustil.

Selline nägi antud põld välja eelmisel sügisel kuu aega pärast külvi:

Rüpsipõld eelmisel sügisel, 09.09.17

Rüpsitaim eelmisel sügisel, 09.09.17

Ning äestamisel 21. aprillil tehtud pildid:

Äestamine ei kahjusta rüpsitaimi

Äestamine lõhub ja segab mullaga taimejäänuseid

Rüpsitaimedel on pärast äestamist rohkem ruumi ja valgust

Äestamise järgne põld

Äestatud versus äestamata

Äestatud põld ülevalt traktoriaknast

Ristõieliste umbrohtude taimejäänused

Ka varasematel aastatel on olnud julgemaid, kes on proovinud talirüpsi ja -rapsi äestada – seda võib julgustada tegema nii mahe- kui tavaviljeluses. Mõnel põllul võib äestamine taimiku elu hoopis kiiremini ja ilusamini käima lüüa.