Uba on senini olnud haigustest suhteliselt puutumata, vaid siin-seal on leida olnud üksikuid šokolaadilaiksuse täppe, mis kiirkorras haigustõrjet veel vajanud pole.

Kõikide taimehaiguste levik saab soodsates tingimustes alguse mitu nädalat enne nähtavalt lööbivaid sümptomeid. Umbes jaanide aegu sai alguse jahedam ja kõrge õhuniiskusega periood, millele nüüd on järgnenud tõeline suvesoojus. Soojus on tegelikult vähe öeldud – kuumus ikkagi.

Oapõldudel on nüüd levima hakanud haigus, mida varasematel aastatel pole olnud. See on oa rooste. Rooste on just see haigus, mis vajab kõrget õhuniiskust ja kõrget temperatuuri – ideaaltingimusteks selle haiguse levikule on pikemalt kestev temperatuur vahemikus 21-27 kraadi. Rooste on seenhaigus, mis levib õhuga ja kiiresti ka taimelt taimele.

Oal levib rooste

Rooste esimesed sümptomid võivad avalduda lehe pinnal väikeste valgete laikude ja täppidena. Haiguse arenedes muutuvad lehe alaküljed pronksikarva – punakaks, pruunikaks, kollakaks. Lähemal vaatlusel võib näha ka pisikesi tumedaid seeneeoseid.

Lehe alaküljed värvunud pronksikarva

Rooste levib kõigepealt lehtedele, kuid on võimeline edasi liikuma ka vartele ja kaunadele. Väga tugevalt kahjustunud lehed kuivavad ja kukuvad taimel küljest. Rooste on haigus, mis nõrgestab taimi ja takistab normaalset taime toimimist, mistõttu seemnete paisumine ja valmimine on raskendatud.

Roostele lisaks vajab tähelepanu ja tõrjet ka šokolaadilaiksus, millel on kaks levikufaasi:

Algfaas või passiivsem faas, mil lehtedele tekivad pisikesed punakaspruunid täpikesed;

Agressiivne faas, mil täpid tumenevad ja ühinevad suuremateks laikudeks, kuni lõpuks kogu leht on pruun ja kuivanud.

Šokolaadilaiksuse algfaas

Šokolaadilaiksus ja rooste, kui neid on taimedel juba praegu leida, vajavad haigustõrjet ning isegi, kui ilm püsib edaspidi kuum ja kuiv. Õhuniiskus (öine ja hommikune) ja kuumus mõlemale haigusele meeldib ja levikut ei takista.

Lehetäid on sel aastal kiusanud teravilja ja nüüd ka oataimi – kohati isegi nii massiliselt, et vajavad tõrjumist. Lehetäid kannavad edasi haigusi ja soodustavad ka oal rooste levikut.

Muidugi mõista saab sellise kuumusega pritsimistöid ette võtta ainult öötundidel!