Ilm on ikka täiesti pööraseks keeranud ja mai keskpaika praegused viimaste päevade olud mitte kuidagi ei meenuta. Lörts ja isegi lumi, tohutud tuuleiilid, mis miinuskraade puhuvad ning etteaimamatud öökülmad sobiksid pigem oktoobrikuusse. Kevadest on saanud praeguseks sügis, aga tahaks loota, et see liiga kaua ei kesta. Taimedel nii pōllul, koduaias kui ka looduses on õrn aeg ning liiga suured külmad jätavad jälje – pikemalt, kui öökülmajärgsel hommikul paistab.

Peamiselt Kagu-Eestit ehmatas teisipäeva (12.05) hommikul päris lumine vaatepilt – kohati võis lume paksust ikka sentimeetrites mõõta. Sellele eelnes öine miinuskraad ja lumi jäi püsima varahommikul mõneks tunniks, mitte ei sulanud koheselt.

Lörtsisegune lumi on raske ja vajutas rapsi longu

Lörtsisegune lumi on üpris raske ja selle mõju oli põldudel näha isegi pärastlõunal. Taliteravili oli justkui kergelt lamandunud, kõrgemaks kasvanud taimikus oli seda muidugi rohkem märgata. Talirapsitaimedel olid peavarred longu vajunud. Õnneks lumi sulas piisavalt ruttu, et see rapsitaimede peavart ja külgharusid päris murda ei suutnud. Võib-olla aitas pisut kaasa eelnenud soojem ilm ja rapsitaimed olid veel sooja ilma mõjul elastsed ja painduvad. Öökülma polnud öösel liiga palju, seega taimekoed ei muutunud jäigaks ja purunemisõrnaks.

Teine lugu on aga talirapsi vartele tekkinud lõhedega – osa neist on tõesti rapsi intensiivsest kasvust juba varasemalt tekkinud, kuid osa on ilmunud nüüd, kui temperatuuride ööpäevane muutumine on olnud väga laias skaalas.

Lõhed tekivad nii intensiivsest kasvust, kui ka suurtest temperatuurikõikumistest

Lõhed rapsivartel

Lõhedega oleme kokku puutunud varemgi:

Külmakahjustus rapsil

Kõige ohtlikumad on praegused öökülmad, lumi ja jahedad tuuleiilid lahtistele rapsiõitele. Kõik senini nupus olevad õied on suurema kahjustuse eest päris hästi kaitstud ning kannatavad ka krõbedamaid miinuskraade.

Meenutus aastast 2017:

Talirapsi peavarre õied kahjustatud

Sellise ootamatu ilmapöördumise ajal tuleb kindlasti kasuks kääbussortide senine tagasihoidlikum kasv. Pikemaks kasvanud talirapsid on isegi ilma lumeta ka mujal Eestis pärast öökülma igalpool longu vajunud.

Raps on vajunud öökülmade mõjul longu

Üldiselt peaks taliteravili praegustele oludele päris hästi vastu pidama, talioder ehk on ainuke, mis võib mõne aja pärast oma pahurat meeleolu veelgi kirjumate lehtedega väljendada. Taliraps peab seda paremini vastu ja karta on väiksemas ulatuses kahjustust, mida vähem ta õitseb. Suviviljadest kardavad külma kõige vähem liblikõielised. Külmakartlik seevastu on teraviljadest tärkav suvinisu ning tärkav suviraps on kõikidest kõige külmaõrnem.

Loodame, et öökülmad mööduvad peagi ja ei jäta liiga palju jälgi!