Lõpuks ometi tuleb kevad! 20. märts tähistab kalendrikevade algust ning sel aastal on ametlikuks stardipauguks kellaaeg 11:37. Kevadine pööripäev ehk kevadine võrdpäevsus on justkui pisut maagiline ka, sest päev ja öö on täpselt ühepikkused – 12 tundi. Lisaks väike fakt, et sel päeval võivad nimepäeva tähistada Malviine, Malvi, Malve.

Kevadine pööripäev – päev ja öö on täpselt ühepikkused

Kevade algus tähistab meile ühtaegu ju põlluhooaja algust – loodetavasti rõõmuga ja pikisilmi oodatud ning toob kaasa mõnusalt särisevat ärevust. Kõik, kel veregrupp on põllumajandus, teavad täpselt, mis tunne hooaja alguses valdab. Esimesed soojemad päikesekiired meelitavad põldudele taimi tervitama, taimiku talvest toibumist hindama ja eesolevat lootust kasvatama. Magus-mõnus teotahe segamini teadmatusega – kas, kuidas, miks, kas ma teen õigesti, millal… Küsimused hakkavad peas keerlema ja saavad lõplikult vastuse alles siis, kui ühel päeval kombainile hääled sisse pannakse.

Aga esimesed asjad esimesena – taliviljade väetamine.

Veeseadus ütleb meile järgmist:

Väetist ei tohi laotada juhul, kui maapind on külmunud, lumega kaetud, perioodiliselt üle ujutatud või veega küllastunud.

Väetist, nii mineraal- kui orgaanilist väetist, ei tohi laotada 15. oktoobrist kuni 20. märtsini.

Seega, alates pühapäevast (21.03), on seaduse järgi luba väetamisega alustada, AGA rahu, ainult rahu! Nagu Kolga-Jaanis on tabavalt kombeks öelda: “tark ei torma ja loll jääb hiljaks”. Ega see kevad teistmoodi pole ja taaskord on kange tahtmine teisedki sõnad teele kaasa anda – ega väetamisringide lõpus esikohtadele medaleid ei jagata 🙂

Tasub ikka jälgida ilmaennustust ja isegi, kui lubatakse mõneks päevaks ainult plusskraadides ööpäevast temperatuuri, peaks vaatama pikemat prognoosi. Teadagi, et talv nii kergesti ka kevadele alla ei vannu.

Rööpad! Ühe korra teed, terve hooaja vannud. Kui põld ikka pläga ja ei kanna, siis vägisi rammima pole mõtet minna.

Pehmele põllule rööpaid tegema ei tasuks minna

Arusaadav, et kui naabrimehe põllul töötavat traktorit ja väetisekülvikut näha, ajab see endal ka tahtmise peale, kuid palun mitte unustada, et kõik, mis teed, teed enda jaoks ja oma põldude jaoks. Tänapäeval on sotsiaalmeedia ka muidugi sütitavaks jõuks ja pilte hooaja algusest hakkab peagi tekkima. Väga tore ju, kui põllul elu käib, aga oma põllul võib reaalne olukord hoopis teine olla. Lisaks ei tea ju, mis väetist keegi laotab või mis plaani keegi kusagil peab.

Taliraps ootab soojust ja päikest

Igal juhul, kui kevad lõpuks on kalendri järgi käes, siis küllap ta peagi päriselt ka kohal on. Nüüd saab ainult paremaks, soojemaks ja põnevamaks minna.

Vägevat ja võimsat kevadet ja hooaja algust kõigile!