Tähelepanu rapsi valgemädanikutõrje planeerijad!

Ilmaennustus lubab eelolevaks nädalavahetuseks üpriski jahedaid öiseid temperatuure ja isegi lühiajalisi võimalikke öökülmasid. Kuna aeg on täpselt sealmaal, et aktuaalseks teemaks on rapsi öine pritsimine valgemädaniku tõrjeks, siis nii irooniline, kui see soovitus ka ei tundu pärast kõiki neid vihmasadusid ja aega, mil põllule pole pääsenud, siis õigem oleks öine pritsimine edasi lükata uue nädala algusesse.

Talirapsipõllud on praegu nii suurt väge ja potentsiaali täis, õiekobarad on matsakad ja õied on sügavkollased – rapsi saagilootus on sel aastal suur. Just need ilusad kuldkollased õied ongi ju tulevane saak ja praegu kõige kallim vara, mida hoida. Lahtised õied on tundlikud öökülmade suhtes nii või teisiti, aga palju hullem on õitsvale rapsile vahetult pärast pritsimist saabunud jahedus ja öökülmad. Ilmselgelt selline kombinatsioon rapsile kasulikult ei mõju.

Seega, siiras soovitus – targem on valgemädaniku tõrje sel nädalavahetusel ära jätta. Uus nädal lubab õnneks ka mõnusamaid olusid ja midagi seepärast katki küll pole. Jah, pritsimisi on järjekorras palju ja ehk lööb see mõte plaanid sassi, aga kumb on olulisem, kas kiirelt asjad tehtud saada või teha nii, et see hoiaks taimi ja saagipotentsiaali.. Eksole 🙂🙃

Ehk vihmad pisut taanduvad

Ilmateenistuse info eelolevaks nädalavahetuseks:

Reedel (28.05) jääme hääbuvasse madalrõhualasse. Öösel on kohatisi vihmahooge, kuid mitmel pool tekib udu, mis püsib ka ennelõunal ning päevalgi arenevad mitmel pool lokaalsed hoovihmapilved. Tuul puhub läänekaarest ja on võrdlemisi nõrk, vaid põhjarannikul ulatuvad päeval lääne- ja loodetuule puhangud 12 m/s. Õhutemperatuur on öösel 3..9, maapinnal võib kohati langeda 0°C lähedale, päeval 13..16, rannikul kohati 10°C.

Laupäeva (29.05) öösel liigub väheaktiivne kitsuke madalrõhulohk Soome lahelt üle Eesti lõunasse. Öösel on sajuhooge tihedamalt Põhja-, eriti Kirde-Eestis, pärastlõunaks jõuab sajupilvede vöönd Lõuna-Eestisse. Päeval suureneb loode poolt kõrgrõhuala mõju ning Lääne-Eestis jääb ilm kuivaks. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 3..8, maapinnal langeb kohati 0°C-i lähedale, päeval 13..17, kohati rannikul 11°C.

Pühapäeval (30.05) on meie kohal kõrgrõhuala kirdeservas. Ilm on selge ja sajuta ja nõrga muutliku tuulega ilm. Õhutemperatuur langeb öösel 2..6, maapinnal kohati 0..-3°C-ni, rannikul kuni 9, päeval 14..17, rannikul kohati 11°

(allikas: https://ilm.ee/?519082)