Midagi head tuleb ka ikka sellest tänavusest hooajast leida ja tõenäoliselt võiks ühe pikema pai teha talirapsile. Üldjuhul võivad vist päris paljud öelda, et taliraps on selle aasta päästerõngas. Jah, ka rapsisaagid pole olnud rekordid, aga pärast seda, kui juulis muude kultuuride põldudelt esimesed koristusnumbrid tulema hakkasid, tekkis ikka päris suur hirm selle ees, kas ja mida taliraps sellistes oludes saagist päästa suutnud on. Eriti arvestades, et fikseeritud rapsihinnad olid üpris kõrgete tasemete juures lukku pandud.

Kõike arvesse võttes on taliraps olnud selle hooaja päästerõngas

Karmimatest põuapiirkondadest on nii mõnedki pidanud ütlema, et taliraps on kohati andnud rohkem saaki, kui talinisu. See on uskumatu! Samuti on kõikjal nenditud fakti, et poleks olnud talirapsi, siis ei teakski, mis sel aastal aitab ots-otsaga kokku tulla.

Talirapsi kuivad keskmised saagid üle Eesti jäävad täitsa asjaliku 3,5-4 t kanti ning õlisusnäitajad on samuti head. Tõele au andes on selline tulemus tänavu väga-väga hea.

Talirapsi kuivad saagid võiks püsida keskmiselt 3,5-4 tonni lähedal

Talirapsi koristus on olnud muidugi üpriski keeruline ja peavalu tekitav teema ning ega tänasenigi on veel kombainid rapsipõldudel. Rapsi valmimine on olnud läbi aegade kõige ebaühtlasem ja ka tänaseks pole vist ühtki põldu olnud, mida lauluga võtta saaks. Ülemised kõdrad on lahti ja varisenud, alumised kõdrad on alles pooltoored ning ega varredki koristuskiirusele midagi juurde pole andnud. Väga on välja joonistunud põldude mullastiku mõju ning sellest tulenevalt on saaginäitajad põllu piires kõikunud väga suures vahemikus. Ja ega põldude madalamates lohukohtades sel aastal raps ei saakski vist kunagi valmis.

Rapsivaris, mis ülemistest kõtradest pudenenud

Rapsivars, mis nagu tõsine puu

Sellegipoolest, on mis on, aga taliraps – aitäh sulle!

Uus hooaeg on alguse saanud, esimesed uued talirapsid on juba ninad mullast välja pistnud, nii et lähme ikka edasi! Kas sel sügisel talirapsi läbi aegade suurim külvipind?

Uued rapsipoisid tähistavad uue hooaja algust