Taanis vägagi levinud ja tavapraktikasse kuuluvat künniviisi, mille puhul üks traktor töötab kahe adraga, näeb sel kevadel ka meil.

Ideaalne koormusjaotus võimaldab 220 hobujõulisel traktoril edukalt künda korraga 8 hõlmaga. Arvestuslikult saaks öelda, et see on odavam, kui tavapärane künd, sest üks traktor teeb ajaühikus rohkem tööd. Selline künniviis eeldab kindlasti ka väga head ja kogenud juhti.

Septembrist siiani on ettevõttes küntud 1100 ha, uue süsteemiga alustati kevadel. Töötavad nad üldiselt 12-tunniste vahetustega, seega arvestuslikult küntakse sel viisil 35-50 ha 24 tunniga.

“Teoorias võiks isegi olla rohkem, kui kalkuleerida 8 km/h, 4 m ja 22 efektiivset töötundi, kokku isegi 70 ha,” ütleb põllumees. Selline künniviis eeldab aga väga siledat põllupinda, seega Jõgevamaa voored võtavad kiirust ja küntud hektareid tunnis pisut vähemaks.

Märkus: Pilt tehtud Taanis.

Case Puma 215 + Kverneland adrad (3+5)

Aitäh, Härjanurme mõis!