Laupäevasest tormist Lääne-Virumaal ja tagajärgedest põldudel on juba olnud juttu, kuid koha peal ringi sõites on pilt ikka kohati tõeliselt hirmus ja ehmatav. Tegelikult ei saa aru, mille eest piirkonda Koeru-Rakke-Simuna-Laekvere karistatakse. Laupäevane torm läks peamiselt seda joont mööda ning kommenteeriti, et rahe ja vihm oli seninägematult tugev, et oli lausa hirm, et lõhub isegi majal aknad ära. Raju oli küll lühiajaline, kuid suutis sellega topelt halba teha. Tormi järelkajad jõudsid ka Ida-Virumaale – näiteks Kiviõli kandis oli rahe mitmeid hektareid hilise odra põlde maha tampinud.

Talinisu põllud olid mõnes kohas nii lamandunud, et põllul kõndisid nagu roomatil – taimed reaalselt ära murdunud ja niiskusega hunnikus. Kui praegu oleks soe ja tuuline, võiks loota, et saaks veel midagi kombaini kõrretõstjatega päästa, kuid praegu oli juba näha, et lamandunud vili hallitab ja taimed ise kindlasti enam püsti ei tõuse.

Talinisu `Ramiro`

Talinisu `Ramiro`

Talinisu `Ramiro`

Lamandunud vili, ka vähene, läheb koheselt niiskusega hallitama

Talinisu

Talinisu

Talinisu `Olivin`

Seni oli hiline oder veel tuultele vastu pidanud, kuid tormikolletes olid ka need odrapõllud kohati lamandunud, õnneks küll mitte veel maani maha. Koristamata varase odra põldudel oli torm muidugi viljapäid ära murdnud ja maha peksnud korralikult.

Oder `Evergreen`

Oapõllud olid samuti lamandunud ja mitte ainult põllus viiruti, vaid kogu põld nagu doomino. Taimemassi põldudel on ja kõrgekasvulised taimed on nüüd üksteise otsas – veidi võib karta, et ka sellises massis hakkavad hallitusseened peagi aktiivselt halba tegema.

Isegi, kui lamandumist polnud, oli teistel põldudel näha oakaunadel raheteradest põhjustatud kahju – valgeid laike kaunadel.

Uba lamandunud

Oakaunadel raheteradest laigud

Ka hernes polnud puutumata jäänud. Põllud olid kohati maani rullitud ja praeguseks juba rohkem valminud ja pruunikad kaunad olid ka rahe ning vihma tulemusel lahti läinud ja herneseemned juba mullapinnal laiali. Lahtiste kaunade sees herneseemned olid juba kaetud ka valge hallituskirmega.

Hernekaunad rahest lahti

Herneseemned mullapinnal

Seemned kaunade sees juba hallitavad

Talirapsipõllud, kust rahe üle oli käinud, panid tõeliselt ahastama, sest nii kaugele kui silm ulatab, on näha helekollane-valge toon. See tähendab, et kõdrad on katki ja seemned varisenud mullale. Põllupinda vaadeldes oli ka näha, kuhu kõdrad ja seemned tormi tulemusena jõudnud on.

Rapsikõdrad valged ehk rahest tühjaks pekstud, kokku 30-40 ha

Kõdra- ja seemnemass mullal

Auklikke ja pikitriipu katki lõhutud lehti oli palju ka maisipõldudel.

Maisilehed auklikud

Ning vihm oli tulnud suure hooga ja paljude millimeetridega nii, et maa ei suuda mitme päeva möödudeski vett vastu võtta ja külvatud rapsipõllud olid poris ja mullapind läikis vastu. Veel plaanitud rapsikülvid samuti seisavad, sest vihma sadas ka terve esmaspäeva ning põllupind on nii nätske ja pehme, et masinatega ei pääse põllule.

Rapsikülvid poris

Ilma naljata, tundus nagu sõidaks ringi katastroofipiirkonnas, sest murtud puid ja oksi oli nii metsades kui parkides.

Murtud puud Simunas