Erinev mullaharimine, erinevad külvitehnoloogiad ja külviajad, erinev sordi omapärast tulenev kasvukiirus… need on vaid mõned paljudest faktoritest, mis mõjutavad talirapsi sügist kasvu. Üks mõjur aga, mis on rapsi kasvamist sel aastal kiirendanud, on varasügise kestev soojus, eriti aga mulla soojus.

Kasvuregulaatorite esimese ringi pritsimine on päevakorral ja mõnelgi põllul juba tehtud. Tänavu on rapsid tõesti heas kasvujõus ning lehe- ja juuremassi juurdekasv on kiire, seetõttu tuleks esimene kasvuregulaatori pritsimine ette võtta kindlasti pigem varem kui hiljem. See tähendab, et alates 4.-5.pärislehe faasist oleks juba täiesti õige aeg talirapsi vastu maad suruma hakata.

Talirapsi 4.lehe faas on juba hea aeg kasvu reguleerima hakata

Kunagi ei ole taimed põllul aga päris ühe joonlauaga mõõdetud, seega pritsimine tuleks ajastada ikka põllul peamist rolli mängivate talirapsitaimede järgi. Iga väikseimat taime järgi oodata pole kunagi võimalik ning need kuuluvad nii või teisiti loomuliku kao hulka.

Ei pea kartma, et 4.-5.lehe faasis rapsitaimedele kuidagi liigselt haiget tehakse või kasv täielikult kinni jääb – praegustes väga soodsates kasvutingimustes sellist ohtu pole. Veelgi enam, praegu ei tohiks kasvuregulaatorite kulunormiga kokku hoidma hakata, vaid pigem tuleks kasutada kõrgemaid norme. Tempo on peal ja selle õigeaegne ja toimiv aeglustamine tagavad, et taimede juurekael ei veniks välja ja taimed end maapinnalt kõrgele ei kergitaks. Hiljem, kui see on juba juhtunud, on taimede juurekaela ja kasvukuhikut väga raske tagasi maapinna lähedaseks reguleerida. Lisaks on kasvuregulaatorite kasutamise eesmärk aeglustada maapealse lehemassi kasvu ja kasvujõudu juurestiku arengusse suunata.

Kui taimed on hakanud end maapinnalt kõrgemale kergitama on viimane aeg kasvuregulaatoriga neid maa külge tagasi suruda

Kui soojus taoliselt jätkub (isegi kui natuke jahedamaks läheb) ja lisaks veel ka vihma ning kasteniiskust tuleb, siis talirapside kasv jätkub heas hoos. Kasvuregulaatorite tavapärane maapealse lehemassi kasvu aeglustav efektiivseim mõjuaeg on kuni 3 nädalat. Soojus (eriti öösiti), toitainete hea kättesaadavus mullast ja/või lehekaudne väetamine, piisav niiskus – need kõik tugevdavad rapsitaimede kasvujõudu, mistõttu kasvuregulaatori mõjuaeg võib lüheneda. See ei tähenda, et esimene kasvuregulaatori pritsimine ei toiminud.

Seega umbes nädal-poolteist pärast regulaatori pritsimist peaks kindlasti kontrollima olukorda põllul, et õigeaegselt ajastada teine ring regulaatorit. Kui taimed on jõudnud üks hetk 7.-8.lehe faasi oleks kindlasti õige aeg uus ring kasvuregulaatori pritsimist ette võtta.

Samuti on märk sellest, et kasvuregulaatori mõju on hakanud hääbuma, kui rapsi lehed on tõusnud tagasi püstiseks ja kerge tuule käes põldu vaadeldes on selgelt näha lehe alakülgede lehvimist. Parim ja kindlaim viis aga on taim mullast välja tõmmata ja noaga pooleks lõigata – kasvukuhiku koht ümar = regulaator toimib, kasvukuhiku koht kolmnurkjas ja piklik = kasv jätkub ja esimese regulaatori mõju on vähenenud.

Kasvukuhik muutunud piklikuks – kasv jätkub, vajadus uue reguleerimise järele (pilt varasematest aastatest)