Varasemad talinisud on hakanud tasapisi siin-seal õitsema ning kui planeerida õitsemisaegset haigustõrjet viljapeade kaitsmise ja saagikvaliteedi hoidmise eesmärgil, siis õige aeg selleks pritsimiseks on nisu õitsemise algus-keskpaik. Aga mis tähendab, et nisu õitseb ja kuidas määrata õitsemise erinevad etapid – algus, keskpaik ja lõpp?

Üldjuhul saab öelda, et nisu hakkab õitsema umbes 3-5 päeva pärast viljapeade täielikku loomist. Kuna sel aastal satub päris paljudel põldudel õitsemine kuumalainega samasse aega, siis võib nisu õitsemine alguse saada ka vaid paar päeva pärast viljapeade väljatulekut. Õitsemist tähistab tolmukate nähtavale ilmumine pähikutest. Õitsemine kestab sõltuvalt ilmaoludest 7-10 päeva.

Siinkohal on õige hetk vahemärkusena öelda, et viljapea koosneb pähikutest, mitte kogu teravilja viljapea pole pähik 🙂

Õitsemise määramiseks tuleks põllujalutuse käigus silmata peavõrsete viljapäid põllu mitmest eri paigast. Õitsemist märgib kollakate-heleroheliste tolmukate väljarippumine pähikutest.

Loomise lõpp on siis, kui ühtki tolmukat pole veel märgata.

Õitsemise algus on siis, kui märgata on esimesed tolmukad ning need paiknevad viljapea keskosas.

Õitsemise algus – tolmukad on helerohelised ja paiknevad viljapea keskosas

Õitsemise keskpaik on siis, kui tolmukaid on märgata viljapea ülemises ja alumises osas.

Õitsemise keskpaik – tolmukaid on rippumas viljapea üla- ja alaosas ning need on veel helerohelised

Õitsemise lõpp on siis, kui kogu viljapea ulatuses on leitavad tolmukad ning need on värvunud pigem valkjas-kollaseks.

Õitsemise lõpp – tolmukaid on terve viljapea ulatuses ja need on värvunud valkjaks

Kõikide õitsemise faaside määramisel on oluline tähele panna, et õitsemise alguses-keskpaigas on väljarippuvad tolmukad elusad, särava värviga helerohelised-kollakad. Õitsemise lõppedes on samad tolmukad aga kuivanud, muutunud elutuks ja värvilt pigem valkjaks. Elutud tolmukad püsivad viljapeade küljes veel päris tükk aega pärast õitsemist, seega silmata tuleb väga tähelepanelikult, et õitsemise faase õitsemise lõppemisega segi ei ajaks.